Ohjeita

Kiekko-opas

kiekot_ohjeet_sivulle_uusiErilaisia kiekkoja on saatavilla loputon määrä. Useita malleja valmistetaan eri painoisina, muovisina ja värisinä. Kiekkojen monet ”speksit” vaikuttavat kaikki lento-ominaisuuksiin.

Ali- ja ylivakaus

Lajin oma ”kieli” hämmästyttää ja kummastuttaa aloittelevia ja toisinaan hieman enemmänkin harrastaneita pelaajia. Käsitteitä on useita, joista kiekon vakaus on hankalimmasta päästä sisäistää.

Kiekko on ylivakaa, kun oikeakätinen pelaaja heittää rystyheiton ja kiekko pyrkii kääntymään vasemmalle ennen lennon loppumista. Mitä jyrkemmin kiekko pyrkii kääntymään, sitä ylivakaampi se on. Alivakaa kiekko pyrkii kääntymään puolestaan oikealle.

Lentonumerot

Kiekon lento-ominaisuuksia kuvaavat numerot avustavat etsiessäsi sopivaa mallia. Numeroita kiekkoihin printtaavista valmistajista mainittakoon Innova ja Discmania. Muilla valmistajilla saattaa olla myös muita tapoja kuvata kiekon lento-ominaisuuksia.

Nopeus (engl. speed)

Ensimmäinen lukema viittaa kiekon suhteelliseen lentonopeuteen. Jos heittäjän voima ei riitä saavuttamaan suunniteltua nopeutta, kiekko lentää ylivakaasti. Vastaavasti liian kovalla voimalla heitettävä hidasnopeuksinen kiekko lentää alivakaasti. Aloittelijalle sopiikin alkuun hitaammat kiekot.

Liito (engl. glide)

Liito merkkaa kiekon tapaa pysyä ilmassa vauhdin hidastuessa. Hyvällä liidolla varustettu vakaa kiekko tuo aloittelijalle nopeasti lisämetrejä heittoihin.

Kääntö (engl. turn)

Aikaisemmassa kappaleessa mainitut yli- ja alivakaus pystytään osin päättelemään kääntölukemasta. Isompi lukema – kiekko alkaa kääntymään nopeammin. Miinus-lukema – kiekko kääntyy päinvastaiseen suuntaan suurilla nopeuksilla.

Loppufeidi (engl. fade)

Feidi on lennon viimeinen vaihe, jossa kiekon vauhti loppuu ja lento pysähtyy. Isompi feidilukema tarkoittaa kuinka paljon kiekko kääntyy lopuksi ja kuinka nopeasti. Nollafeidillä varustetut kiekot yleensä pysähtyvät samanlaisessa kulmassa, jossa se on heitetty.

Kolme luokkaa

Frisbeegolf-kiekot jaetaan kolmeen luokkaan käyttötarkoituksen mukaan: putterit, lähestymiskiekot eli midarit ja draiverit. Tiivistäen, mitä lyhyemmälle matkalle kiekko on valmistettu, sitä ”hitaammin” ja suorempaan se lentää. Putterit ovat hallittavuudeltaan helpoimpia ja draiverit vaikeimpia.


profiili_putteri

 

 

Putteri

Nimensä mukaisesti puttereilla putataan ja tehdään myös lähestymisiä korille. Pyöreä ja korkea profiili tekee putterista hitaan ja tarkan. Kovakätisimmät pelaajat heittävät puttereita pitkilläkin väylillä hyvän hallittavuutensa puolesta.

 

profiili_midari

 

 

Lähestymiskiekko eli midari

Putteria profiililtaan hieman litteämpi ja leveämpireunainen midari sopii parhaiten aloittelijalle lentonsa ja tarkkuutensa puolesta.

 

profiili_v_draiveriprofiili_p_draiveri

 

 

Draiveri

Draiverit jaetaan vielä kahteen alaluokkaan, väylä- ja pituusdraivereihin. Määrällisesti näitä kiekkoja on eniten. Terävä ja litteä profiili tekee näistä pitkien matkojen kiekkoja. Väylädraiverit ovat hitaampia, joten hallittavuus on yleensä pituusdraivereita hieman parempi. Pituusdraivereita suositellaankin edistyneemmille pelaajille vaikeamman hallittavuutensa puolesta.